Wrakduiken

Wrakduiken in de Noordzee

In het Nederlandse deel van de Noordzee liggen duizenden wrakken. Vissersboten, vrachtschepen, Stoomschepen, onderzeeërs: de Noordzee heeft het allemaal op de bodem liggen. De oudsten wrakken dateren van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de 1e en de 2e wereldoorlog hebben ook veel schepen en de bemanning hun zeemansgraf in de Noordzee gevonden als gevolg van mijnen en torpedo’s. Maar ook vandaag de dag vergaan af en toe nog schepen.

Elk wrak vertelt zijn eigen verhaal en heeft zijn eigen geschiedenis. Daarnaast maakt het zicht, vaak meer dan 10 meter het duiken in de Nederlandse wateren natuurlijk bijzonder.

Leven op en rondom de wrakken

Onder de waterspiegel van de Noordzee is een oase van leven te vinden. Vooral op scheepswrakken komen grote hoeveelheden dieren voor zoals krabben, kleurige zee anjelieren, anemonen, kabeljauw, steenbolken, baarzen. Polak zeesterren, maar ook bruinvissen, hondshaaien en zeehonden worden gesignaleerd. In 2014 hebben wij tijden een van onze duiken zelf een Mola Mola (maanvis) gezien.